© Rootsville.eu

Luke Philbrick & The Long Gone Skiffle Invasion (UK)
tiltle: Selftitled
music: Skiffle - Dixie - Gospel
release date: 2023
info artist: Luke Philbrick


© Rootsville 2023


'Luke Philbrick & The Long Gone Skiffle Invasion', ja een mondvol en toch was de eerste keer dat ik deze vrolijke bende aan het werk zag zowaar één van de betere 'live' concerten van 2022. Nu hebben Luke Philbrick en zijn 'Long Gone Skiffel Invasion' een album opgenomen waarmee ze je een trip doorheen de blues, gospel en skiffle land aanbieden om net nu ook niet te gaan vervelen met een Christmas album.

Blues en Gospel horen we wekelijks maar Skiffle is nu net die tak die het aangenaam om luisteren maakt. Skiffle was in de 50-ties enorm populair in het Verenigd Koninkrijk, in die mate zelfs dat de 'Big Four' aka 'The Beatles' onder 'The Quarrymen' als skiffle groep begonnen. Wij leerden in de jaren 60's en 70's skiffle kennen via Ferre Grignard. Skiffle is een muzieksoort die in de jaren twintig en dertig in New Orleans ontstond en afgeleid was van Dixie, Folk, Blues en Jazz. De traditionele skifflebands bedienen zich van voornamelijk huishoudelijke artikelen om op te spelen zo als het washboard. Daarnaast zijn een akoestische gitaar  samen met een  banjo gebruikelijke begeleidingsinstrumenten.

Ook in 2023 kwamen ze in België langs en stond ik zo op de eerste rij om ze weer te gaan bewonderen. De samenstelling van de band kan 'live' evolueren maar op het album zijn ze full force aanwezig. Ook al lijken het een stel buskers toch moet je vaststellen dat het rasechte muzikanten zijn die soms een prettig gestoorde chaos komen te creëren.

Op dit album vinden we 13 songs terug waarvan er 11 als originals kunnen worden beschouwd met daarbij twee uitzonderlijke covers zoals 'Summertime' uit 'Porgy & Bess' van George Gershwin en de traditional 'Drunken Sailer'. Een sea shanty die we uiteraard kennen van 'The Irish Rovers' en nog wel enkele andere Ierse Folk bands maar hier in België in 1966 onsterfelijk werd gemaakt door Ferre Gringard en zijn Skiffle formatie.

Openen doen ze met het door gospel geïnfiltreerde 'No More' en hoor je meteen welke richting deze 'Luke Philbrick & The Long Gone Skiffle Invasion' uitgaan. Met het daaropvolgende 'P.I.G' wordt het beluisteren nog meer aangewakkerd. 'Johnny Still Ain't Home' is een van die nummers die tijdens 'Live' concerten ons transporteren naar een good'old Irish pub dus zingen we vrolijk mee van Hoera, hoera.

'Let My People Go' is in de eerste plaats een zin die zijn oorsprong vind in het boek 'Exodus 5.1' uit het Nieuwe Testament en wordt ook gebruikt in de song 'Go Down Moses' dat we kennen van jazzmuzikant Louis Armstrong. Luke Philbrick kwam het te verwerken tot een geheel nieuw nummer maar blijft nauw aanleunen tot de NOLA jazz uit het French Quarter. Ook met het daaropvolgende 'Angie' zou je best kunnen terecht komen in de betere Jazz en Dixie van de 'Big Easy'. De grote verscheidenheid van hun instrumentarium maken alle nummers top en klinken de noten van de klarinet als hemels.

Of het nog beter kan? jazeker, want hun versie van 'Summertime' met die dekselse bas tonen van de klarinet laat de muziek van Gershwin herleven tot een prachtig stukje om osn daarna naar een Delrium te brengen met 'Drunken Sailor'. 'Luke Philbrick & The Long Gone Skiffle Invasion' in de zomer van 2024 komen ze terug naar België!

tracks:

01 No More
02 P.I.G.
03 Wanted
04 Johnny Still Ain't Home
05 The Boat Song
06 Black Diamond
07 Let My People Go
08 Angie
09 In My Time Of Dying
10 Summertime
11 The Healing Crow
12 Drunken Sailor

musicians:

Voice/Guitars: Luke Philbrick
Drums/Voice: Jake Philbrick
Double Bass/Voice: Glen Lawrence
Harmonica/Voice: Julian Roe
Clarinet/Saxophone/Flute/Voice: Anthony Grant
Mandolin/Voice: Maddy James
Voice: Meg Hayden